6 geuren om lichaam en geest in balans te brengen

6 geuren om lichaam en geest in balans te brengen

Ben jij ook benieuwd waarom bepaalde geuren je een comfortabel, kalmerend of fijn gevoel geven? Na het lezen van deze blog weet jij waarom geuren zoals lavendel en jasmijn veel gebruikt worden in parfums, cosmetica, wasmiddelen en geurkaarsen.

Geur is vaak het meest ondergeschikte zintuig, terwijl bijvoorbeeld 80% van je smaak bepaald wordt door geur. Alle geuren worden door de mens opgeslagen en gekoppeld aan een gevoel. Geur roept een emotie op. Geuren kunnen herinneringen naar boven halen, maar kunnen je ook waarschuwen.

Wat is geur?

Geur is een eigenschap van bepaalde stoffen en het waarnemen ervan heet ruiken. Boven in de neus van de mens zit het reukorgaan. Geurmoleculen van een geurolie of van een andere geur die in de neusholte worden opgesnoven, binden zich daar met de zintuigcellen. Door deze binding van de geurmoleculen en de zintuigcellen komt een reactie op gang. Een geursignaal wordt naar de hersenen gestuurd en daar aangekomen wordt er een betekenis aan de geur gegeven. Dat kan fijn zijn, vervelend zijn of een waarschuwing (eten is bedorven, bittere stof kan giftig zijn) zijn. Een onaangename geur wordt ervaren als stank. Door de koppeling van het reukorgaan aan onze hersenen is de mens in staat om ongeveer 10000 geuren te kunnen onderscheiden. Daarmee is de reuk het meest gevoelige van alle zintuigen van de mens. Het is het enige zintuig dat direct met het emotionele brein in werking staat en dus niet te manipuleren is. Elk mens heeft zijn eigen betekenis gegeven aan een geur en daarom wordt geur ook wel een vingerafdruk genoemd, aangezien geur voor ieder mens uniek is.

Waarom een geur aan een product geven?

Doordat geur gekoppeld is met ons emotionele brein, kunnen we bepaalde emoties voelen als we alleen maar een geur ruiken. Geur is een element dat herinneringen oproept. Ook de oliën van bepaalde planten hebben het vermogen om aan te grijpen op het reukorgaan en een bepaalde reactie en of herinnering op te wekken. Dit is ook de reden dat in parfum, cosmetica, wasmiddelen en geurkaarsen, vaak geuroliën gebruikt worden. Hieronder zet ik 6 bekende geuren op een rijtje en het gevoel dat deze geuren bij jou kunnen oproepen.

Lavendel

Lavendel is een kruid dat oorspronkelijk uit het Middellandse zee gebied komt. Op hun pelgrimstochten rond het jaar 1000 namen monniken lavendel mee naar de noordelijkere streken. Lavendel wordt speciaal in o.a. de Provence gekweekt voor de lavendelolie. Na het oogsten worden de planten gedroogd en de geur wordt als essentiële olie verkregen door stoomdestillatie. Lavendel olie heeft vele toepassingen, waaronder in de keuken, als aromatherapie, als ontsmettingsmiddel, in cosmetica en in geurkaarsen. Het is wetenschappelijk nu bewezen dat lavendelgeur een ontspannend en kalmerend effect heeft. In lavendel zit linalool en deze stof prikkelt het reukorgaan en vervolgens wordt een kalmerend signaal doorgegeven aan de hersenen.

Bekijk hieronder onze Lavender Bang geurproducten.

Lavander Bang boven1 1

Jasmijn

Jasmijn kent een lang en rijk verleden. Al duizenden jaren wordt in India jasmijn gebruikt. Boeddhistische monniken verzamelden de bladeren en wortels om brandwonden te genezen en uit de bloemen maakten zij een aftreksel voor de ogen. India is nog steeds de grootste leverancier van jasmijnolie. De bloemen worden geplukt en vervolgens wordt de olie verkregen door een alcoholextractie van de bloemen. Jasmijn heeft vele toepassingen, waaronder in de aromatherapie, als ontsmettingsmiddel, in voedsel, in de fytotherapie, in cosmetica, in parfum en geurkaarsen. Jasmijnolie heeft een lekkere zoete, volle en warme geur. Jasmijngeur heeft een rustgevende, antidepressieve en angst verdrijvende werking, geeft zelfvertrouwen en een optimistisch gevoel.

Bekijk hieronder onze April Snow (met jasmijn) geurproducten.

April snow boven1

Rozen

Rozen worden al sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid en hun geur. De ontdekking van de destillatie van rozenolie kwam uit Perzië. De bloemen die nu gekweekt worden voor de oliewinning komen uit Bulgarije, Frankrijk, Marokko en Turkije. Eerst worden de bloemen geplukt en vervolgens worden alle blaadjes met de hand er afgehaald. De geur wordt als essentiële olie verkregen door stoomdestillatie van de rozenblaadjes. Net als jasmijnolie wordt rozen veel gebruikt in parfums en cosmetica producten, daarnaast wordt rozenolie ook gebruikt in aromatherapie en is het antiseptisch. Rozengeur brengt lichaam en geest in balans, werkt ontspannend en brengt innerlijke harmonie.

Bekijk hieronder onze Country Rose geurproducten.

country rose square

Citroen

De citroen is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië. Rond onze jaartelling zijn ze vervolgens via Italië langs de kust van de Middellandse Zee verspreid. De citroen bewees ook al heel vroeg dienst: zeelieden wisten al heel snel dat de vrucht met zijn hoge vitaminegehalte heel goed was om scheurbuik te voorkomen. Citroenolie wordt gewonnen door koude persing van het buitenste gedeelte van verse citroenschillen. Groenere vruchten leveren meer olie op dan rijpe vruchten. Citroenolie heeft vele toepassingen, waaronder in eten, in aromatherapie, in de geneeskunde, in cosmetica, in parfums, in schoonmaakmiddelen en in geurkaarsen. Citroengeur verbetert je stemming, werkt ontspannend, geeft je mentaal een boost en activeert de geest.

Bekijk hieronder onze Afternoon Breeze (met citroen) geurproducten.

Afternoon Breeze boven1 2

Eucalyptus

Eucalyptus komt van oorsprong uit Australië. Australië is ook heel lang de grootste producent van eucalyptusolie geweest. Tegenwoordig wordt ook eucalyptusolie gemaakt in landen zoals Swaziland, Chili, Brazilië, Spanje, Portugal en Zuid-Afrika. Eucalyptusolie wordt gewonnen uit de bladeren van de eucalyptus. Eucalyptusolie heeft vele toepassingen, waaronder in aromatherapie, in de geneeskunde, in tandpasta, in schoonmaakmiddelen en in geurkaarsen. Eucalyptusgeur werkt opwekkend, geeft energie en brengt je in een positieve stemming.

Bekijk hieronder onze Relaxation (met eucalyptus) geurproducten.

relaxation 2048x597 1

Magnolia

Magnolia is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië. Boeddhistische monniken brachten de bedwelmend geurende boom in de 6e – 7e eeuw naar China, waar deze boom zeer populair werd. De kostbare bloesem werd door de chinezen gebruikt om hun bad of thee te aromatiseren. De magnoliabloem staat centraal in de moderne zuidoost Aziatische cultuur, waar het voor “geboorte”en “regeneratie”staat. De geur wordt als essentiële olie verkregen door stoomdestillatie van de bloemblaadjes. Magnolia-olie heeft vele toepassingen, waaronder in aromatherapie, in de fytotherapie (antibacterieel, op de huid), in cosmetica, in parfums en in geurkaarsen. Magnoliageur werkt ontspannend, kalmerend en zuivert het lichaam.

Bekijk hieronder onze Magnolia Grows (met jasmijn) geurproducten.

1920x560

Candelis

Het gebruik van geuroliën zorgt ervoor dat ons reukorgaan gestimuleerd wordt en er een signaal naar onze hersenen wordt gestuurd. De hierboven beschreven geuroliën prikkelen ons reukorgaan en vervolgens wordt er een kalmerend, stimulerend of rustgevend signaal naar onze hersenen gestuurd, wat vervolgens vertaald wordt naar een gevoel zoals bijvoorbeeld rust, positiviteit,  ontspanning of een mooie herinnering. Ook in de eco-friendly geurproducten van Candelis worden natuurlijke geuroliën verwerkt. Bij het gebruik van onze producten komen de heerlijke geuren vrij en komen je lichaam en geest in balans. Op onze geurpagina’s kan je uitzoeken welke natuurlijke olie het beste bij jouw behoefte past.