Houd muggen en wespen op afstand

HOUD MUGGEN EN WESPEN OP AFSTAND 

Hoe voorkom je op een natuurlijke wijze de vervelende overlast van muggen en wespen? In de periode april tot en met september vertoeven we veel buiten en willen dan genieten van het mooie weer en de zwoele zomeravonden. Helaas kan dit genieten nog wel eens verstoord worden door deze insecten. In deze blog vertellen we je meer over het op afstand houden van muggen en wespen.

De zomer is begonnen. De warme dagen volgen zich op en we vertoeven weer veel buiten. In de tuin, op een terrasje, of gewoon op een aangename plek aan het water. We maken het buiten nu extra gezellig, want we zijn dat binnen zitten meer dan zat. Het laatste wat we willen is dat die gezelligheid wreed tenietgedaan wordt door irritante insecten, zoals muggen en wespen. Want wie herkent het niet? Een avond met je handen om je heen slaan om die muggen van je lijf te houden, om maar niet lek geprikt te worden. Of op een terrasje niet ongestoord kunnen eten omdat die wespen jouw maaltijd op z’n minst net zo aantrekkelijk vinden als jij zelf. Met als gevolg dat je heerlijke zoete gerecht omslaat in een zure bedoening. Gelukkig zijn er vele manieren die je kunnen helpen die vervelende beestjes van je weg te houden. In dit artikel nemen we je mee in de strijd tegen muggen. 

STRIJD TEGEN MUGGEN

Wist je dat er zo’n 25 verschillende soorten muggen in Nederland voorkomen? Gelukkig zijn er maar een paar waar je rekening mee moet houden, omdat die ook daadwerkelijk steken. Bovendien zijn het alleen de vrouwtjes die steken en uiteindelijk die vervelende muggenbulten veroorzaken. De vrouwtjes hebben de eiwitten uit het bloed nodig om eitjes te laten groeien. Bij deze vrouwtjes muggen gaat het om de geur. De antenne van het vrouwtje is in staat aantrekkelijke geuren die door de huid van de mens geproduceerd worden, op te zoeken. Maar wat zijn dan die aantrekkelijke geuren? Daar wordt door de wetenschap wel onderzoek naar gedaan. Een onderzoek wees zelfs uit dat de geur van Limburgse kaas voor muggen niet te versmaden was. Dus als je de ‘voeten’ geur van Limburgse kaas bij je hebt, wees dan gewaarschuwd. Zo simpel ligt het natuurlijk niet en ondertussen weten we ook dat het zeker om honderden aantrekkelijke geuren moet gaan en dat er voor eenieder een grote kans is gestoken te worden. Uiteindelijk bepaalt de mug zelf of hij je nu wel of niet gaat prikken.

IMG 0497

VERSCHILLENDE MANIEREN OM MUGGEN OP AFSTAND TE HOUDEN

Nu we weten dat iedereen wel kans maakt om gestoken te worden, moeten we ons afvragen wat we kunnen doen om ze op afstand te houden. Met gemak kun je hele lijsten van hulpmiddelen in de strijd tegen muggen maken. De een is wat meer effectief dan de ander en daarnaast zal het bij de een wel werken en bij de ander juist weer niet. We kunnen het daarom ook omdraaien. Waar houdt de mug juist niet van? Welke geuren houden hem op afstand?

FABELTJES

Om het woud van hulpmiddelen in de strijd tegen muggen een beetje inzichtelijker te maken, beginnen we met het op een rij zetten van paar fabeltjes. Over het verjagen van deze irritante insecten bestaan namelijk heel wat misverstanden, waarvan we er een paar noemen.

Licht uit doen

Het licht uit doen zal je niet helpen. Het moment dat jij behoefte hebt aan verlichting, is namelijk ook het moment waarop de muggen actief worden. De mug gaat dan op zoek naar voedsel en doet dat met behulp van zijn antenne voor geur, jouw geur. De vrouwtjes mug laat zich niet tegenhouden door het donker en zal jouw lekkere geur al op meters afstand opmerken en je weten te vinden.

Zoet bloed

De zoete smaak van je bloed, of je type bloedgroep zou de mug doen aantrekken. Volgens wetenschappers is daar echter geen enkel bewijs voor. De bacteriën die zich in de poriën van je huid bevinden, bepalen al dan niet je voor muggen aantrekkelijke lichaamsgeur, je zoete bloed speelt daarbij geen rol. Dat jouw lichaamsgeur voor de mug aantrekkelijker is dan die van je partner of huisgenoot is dus wel echt waar, want iedereen heeft zijn eigen unieke geur.

Knoflook

We weten allemaal dat het eten van knoflook invloed op jouw omgeving kan hebben. Als je bepaalde mensen om welke reden dan ook op afstand wil houden, dan is het eten van knoflook, of van een knoflook rijke maaltijd de avond ervoor effectief om afstand te creëren. De mug trekt zich hier echter niets van aan, dus eet vooral knoflook omdat je het gewoon lekker vindt.

Appjes

In het huidige moderne digitale tijdperk, waarin we voor alle problemen oplossingen middels appjes hebben, hebben we ook appjes tegen muggen. Deze appjes werken met ultrasoon geluid die de muggen op afstand zouden houden. Ook hiervan geven wetenschappers aan dat voor de effectiviteit als bestrijdingsmiddel tegen muggen geen bewijs te vinden is.

EFFECTIEVE MIDDELEN TEGEN MUGGEN

Wat werkt dan wel in onze strijd tegen zoomende en stekende muggen? Omdat we de wetenschap al voorbij hebben laten komen, laten we dan maar gelijk kijken wat die wetenschap ervan zegt.

Insmeren van je huid

Het meest effectief is het insmeren van je huid, want uit je huid komt de lichaamsgeur waar de mug op af komt. Waar moet je je dan mee insmeren? Het meest bekende is ongetwijfeld DEET. Maar wist je dat dit toxisch middel met op z’n minst niet-natuurlijke ingrediënten tot in je bloedbaan kan doordringen? Candelis staat voor 100% eco-friendly en zou dit middel dan ook niet aanraden. Mocht je je willen insmeren gebruik dan een natuurlijke eucalyptusolie. Hoewel effectief kleven er ook nadelen aan het insmeren.

Hulpmiddelen

Natuurlijk zijn er ook andere belangrijke middelen die je kan inzetten tegen muggen. Heel effectief is het plaatsen van horren voor je ramen en deuren. Een klamboe over je bed kun je ook gebruiken en geeft misschien gelijk een leuke tropische sfeer in je slaapkamer.

Stilstaand water

Vergeet echter niet de bron van de muggen aan te pakken. Stilstaand water, een klein beetje is al voldoende, is zo’n bron. Verwijder daarom dergelijke bronnen en de kans is groot dat je een muggenplaag voorkomt.

Planten en bloemen

Je kan ook kiezen voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Je kan dan denken aan planten die een geur verspreiden die muggen niet aantrekkelijk vinden. Lavendel is daar een voorbeeld van. Van de geur van deze plant wordt de mug niet echt vrolijk. Plant er daarom grote bossen van in je tuin, of in een plantenbak op je balkon. Kattenkruid schijnt ook tegen muggen te werken, net zoals chrysanten. Met de combinatie van deze planten creëer je een ware verdedigingslinie.

ANTI-INSECTENKAARSEN

Van de anti-insectenkaarsen is de citronella kaars waarschijnlijk wel de meest bekende. Maar wist je dat de meeste mensen de geur van de citronellaolie te overheersend vinden? Bovendien is er nog best wat discussie over de effectiviteit van deze anti-insectenkaars. Citronella is ook helemaal niet nodig in een anti-insectenkaars. De geuren van de ecologische anti-insectenkaarsen van Candelis zijn samengesteld op basis van natuurlijke ingrediënten waar muggen niet van houden. Dus mocht je geen ruimte voor bloemen en planten hebben, of deze passen niet in de vormgeving van je tuin, dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld de ‘Mosquito Crash’ van Candelis. Hiermee kun je je eigen flexibele verdedigingslinie opwerpen die ook nog eens leuk op je tuintafel, of balkon staat en als je je wil verplaatsen dan neem je hem gewoon mee.

De anti-insectenkaarsen van Candelis zijn gemaakt van sojawas. Door de sojawas gaan de kaarsen zo’n 30% tot 50% langer mee dan gebruikelijke paraffinekaarsen. Door het gebruik van natuurlijke geuren en oliën worden geen schadelijke giftige stoffen, zoals die vaak in bestrijdingsmiddelen voorkomen, verspreid. De geuren blijven verspreid worden totdat de kaars volledig is opgebrand. Hiermee heb je ook daadwerkelijk lang profijt van de anti-insectenkaars. De producten bevatten dus geen kankerverwekkende of andere giftige stoffen. Bovendien is het geschikt voor mensen met een allergie.

CC4056

 

Onze anti insecten collectie