Waarom duurzaam vaak niet ecologisch is

Waarom duurzaam vaak niet ecologisch is

Op verpakkingen, websites en in winkels kom je steeds vaker woorden tegen als duurzaam, natuurlijk, biologisch of ecologisch. Duurzaam en ecologisch worden ook vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen ze ook hetzelfde? Hieronder worden de 4 begrippen uitgelegd en verschillen benoemd.

Duurzaam

Wat betekent nu het woord duurzaam? In het woordenboek staat bij duurzaam: langdurend, weinig aan slijtage of bederf onderhevig en het milieu weinig belastend. Duurzaam is een lastig woord, aangezien het meerdere betekenissen heeft. Een duurzaam product is een product van hoogwaardige kwaliteit dat lang meegaat en dat de aardse grondstoffen niet uitput. Duurzaamheid zegt echter niets over dat een product natuurlijk is of over het type productieproces. Vaak is het product wel chemisch geproduceerd en is het niet goed voor het milieu.

blogEen voorbeeld hiervan is plastic. Plastic is 
een duurzaam product, aangezien het lang meegaat en gerecycled kan worden. Echter wordt het geproduceerd door de petrochemischeindustrie, dus veel CO2 uitstoot en de groeiende berg plastic afval is een groot probleem voor het milieu.

Het woord duurzaam alleen zegt iets over de levensduur van een product. Het is dus belangrijk om het woord duurzaam te combineren met andere termen als biologisch of ecologisch om iets te kunnen zeggen over de belasting van het milieu en de CO2 uitstoot.

Natuurlijk

Natuurlijk is niet hetzelfde als biologisch. Natuurlijk betekent “afkomstig uit de natuur of door de natuur gevormd”. Een natuurlijk product is een product waar geen chemische of kunstmatige stoffen aan toegevoegd zijn. Dit zegt echter niets over het achterliggende productieproces, dit hoeft niet of natuurlijke wijze te zijn gebeurd. Als je op zoek bent naar een product dat ook op natuurlijke wijze is geproduceerd, kan je het beste een biologisch product nemen.

Biologisch of organisch

Biologisch betekent “op de biologie betrekking hebbend of van de natuur”. Biologisch en organisch betekenen hetzelfde. Organisch is afkomstig van organic en is het Engelse woord voor biologisch. Biologische producten worden op een natuurlijke wijze verkregen met respect voor de natuur. Dat wil zeggen dat er geen chemische of kunstmatige stoffen aan het product zijn toegevoegd en dat het productieproces voldoet aan de eisen van biologische productie. Bij het productieproces wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het welzijn van mens en dier. Biologische landbouw bijvoorbeeld is er op gericht om de gezondheid van de bodem, ecosystemen en mensen te ondersteunen én in stand te houden (dus geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest).

De termen biologisch en ecologisch worden ook vaak door elkaar gebruikt, maar zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Ecologisch gaat echter nog wel een stapje verder. Bij ecologisch moet alles in overeenstemming zijn met de hele natuurlijke kringloop.

Ecologisch

Het woord ecologisch betekent “met betrekking tot de ecologie of milieuvriendelijk”. De ecologie is een onderdeel van de biologie, die ervoor zorgt dat de hele natuurlijk kringloop in evenwicht is. Ecologisch is eigenlijk de duurzame manier van biologisch. Een ecologisch product tast de omgeving niet of minimaal aan of kunnen zelfs helpen deze te verbeteren. Ecologische of milieuvriendelijke producten worden op een duurzame manier geproduceerd, vaak lokaal met de natuur en de kringloop mee. Bij ecologische landbouw wordt ook geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, zo veel mogelijk lokaal en rekening houdend met de hele kringloop.

97845746534

Candelis

De geurproducten van Candelis zijn 100% eco-friendly. Dit wil zeggen dat onze grondstoffen biologisch zijn en duurzaam worden verbouwd, waardoor we het woord 100% eco-friendly mogen gebruiken. Onze leveranciers worden met zorg uitgezocht en beoordeeld, ons productieproces is ecologisch en voor onze verpakkingsmaterialen gebruiken we gerecycled papier en papier gemaakt van landbouwafval (paperwise). Een bijkomend voordeel van onze milieuvriendelijke aanpak is dat onze soja kaarsen, soja wax bars, onze geurstokjes met ecologische geurolie en basisolie en onze cosmetica langer mee gaan en of meer branduren hebben. Wil je een geur van ons proberen of meer over ons lezen: www.enjoycandelis.com

mensen op fiets in groen