Verantwoord gebruik van papier

Verantwoord gebruik van papier

Ook bij het kiezen van papier krijg je steeds vaker de keuze voor een groen alternatief. Er zijn veel soorten papier en het meeste papier wordt gemaakt van hergebruikte grondstoffen als vezels en hout, maar wil dit automatisch zeggen dat al dit papier duurzaam is? In deze blog wordt dieper in gegaan op het productieproces van papier, de verschillende keurmerken en 2 duurzame papiersoorten.

Hoe wordt papier gemaakt?

Papier wordt gemaakt door papiermachines, die wel meer dan 100 meter lang kunnen zijn. Het papier wordt in een continuproces gemaakt: een eindeloze papierbaan die tot grote rollen papier wordt opgerold. De machines produceren variërend van 2 meter tot wel 2000 meter papier per minuut. Het basis materiaal om papier te maken is pulp, meestal bestaande uit hout- of katoen vezels en water. De vezels worden zo vermalen dat het een fijne stof wordt en na de toevoeging van water wordt het pulp, de verhouding van pulp met water is 1% vezel en 99 % water. Afhankelijk van de te maken papiersoort kunnen er hulpstoffen worden toegevoegd zoals bijvoorbeeld klei en krijt.

De pulp wordt vervolgens gezeefd in een continuproces over een eindeloze lange band van een geweven kunststof zeefdoek. Het zeven verwijdert niet al het water (ongeveer 20%) en de nog natte papierbaan gaat vervolgens naar de pers. In de pers wordt het papier uitgeperst tot ongeveer 50% water en 50% vezels. Om het laatste vocht er uit te halen wordt het papier daarna over grote met stoom verhitte cilinders geleid. Op het eind van de papiermachine zorgt een wals voor de gewenste gladheid waarna het papier op een grote rol wordt opgerold.

Door toevoeging van kleurstoffen, chemische componenten (bijv. optische witmakers), andere vezels of door behandelingen tijdens het walsen (linnenpersing, verlijming, etc.) ontstaan er eindeloos veel papiervarianten. Een drukkerij of kartonnage fabriek snijdt het papier vervolgens op het gewenste formaat en verwerkt het verder.

Papierrol

Duurzaam papier:

Sinds de 19e eeuw wordt veel papier van hout gemaakt, maar het grootste gedeelte van het papier, ongeveer 70-80%, wordt tegenwoordig gemaakt van hergebruikt afvalpapier. Dit bekent niet dat papier automatisch duurzaam is. De productie, met name het bleken van papier, heeft een negatieve invloed op het milieu. Om te garanderen dat je duurzaam papier koopt, is het belangrijk om papier met een keurmerk te kopen.

Duurzaam papier is papier dat voor het overgrote deel bestaat uit gerecycled oud papier en karton of landbouwafval. Voor de rest wordt het aangevuld met hout uit verantwoord (d.w.z. duurzaam) beheerde bossen. Voor duurzaam papier is dus minder hout nodig dan voor ‘gewoon’ papier, dat volledig van houtvezels wordt gemaakt. Bovendien wordt veel duurzaam papier energiezuiniger en milieuvriendelijker geproduceerd, waardoor er minder water en hout nodig. Er kan gekozen worden voor een grondstofkeurmerk of een productiekeurmerk of een combinatie van beide.

Grondstofkeurmerk:

Dit zijn keurmerken, die gericht zijn op het duurzame beheer van bossen, als FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsment of Forest Certification).

Productiekeurmerk:

Deze keurmerken gebruiken minder grondstoffen en energie. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van alternatieve energie of bio-energie en fossiel grondstoffen worden efficiënt ingezet. De meest gebruikte productiekeurmerken zijn Nordic Swan en Der Blaue Engel.

Keurmerken voor bosbeheer zijn erg belangrijk en hebben geleid tot 30% meer bos in Europa. De veel gehoorde stelling dat papiergebruik bomen kost, is al lang niet meer juist. Productiekeurmerken garanderen dat er geen of weinig chemische stoffen en zo min mogelijk water en energie aan te pas komen. Bomen nemen CO2 op tijdens de groei. Door papier te recyclen blijft de CO2 lang opgeslagen en komt het niet vrij in de lucht.

Hieronder wordt nog in gegaan op een tweetal duurzame papiersoorten, namelijk: 100% gerecycled papier en PaperWise papier.

PaperWise papier

Wise with waste is de slogan van PaperWise. PaperWise papier en karton wordt gemaakt van landbouwafval (bladeren en stengels) met 100% groene energie. Uit deze bladeren en stengels wordt vezels gewonnen, wat de belangrijkste grondstof is voor papier. Met aandacht voor mens en milieu verwerkt PaperWise deze vezels tot hoogwaardig, milieuvriendelijk papier en karton. Het grootste gedeelte van het PaperWise assortiment bestaat al voor 100% uit landbouwafval. Het landbouwafval vervangt de vezels uit bomen en zo hoeven deze bomen niet meer speciaal geplant te worden, maar kunnen blijven staan om CO2 op te nemen en om te zetten in zuurstof. Ook is het productieproces van PaperWise CO2 neutraal.

100% gerecycled papier

Recycling is een belangrijke pijler van duurzaamheid. Door producten te recyclen worden natuurlijke grondstoffen bespaard. Papier is een uitstekend product om in dit proces meegenomen te worden. Bij 100% gerecycled papier wordt papier gemaakt uit afvalpapier. Voordelen van dit papier zijn:

* Minder benodigde nieuwe grondstoffen door recycling

*  Reductie van energie- en watergebruik tijdens het proces

*  En verlaging van de CO2 uitstoot

Overzicht2611

Candelis en duurzaam papier

Wij vinden het belangrijk om onze ecologische voetprint zo klein mogelijk te houden, daarom gebruikt Candelis duurzaam papier. Voor onze folders, visitekaartjes, verpakkingsdoosjes van producten wordt PaperWise papier gebruikt. Voor onze cadeau verpakkingen, kaartjes, cadeaupapier en pakbonnen gebruiken wij 100% gerecycled papier. Onze verzenddoosjes zijn ook gemaakt van gerecycled karton en hebben een FSC keurmerk. De inkten die we gebruiken zijn volledig biologisch afbreekbaar en zijn op basis van plantaardige oliën. Nieuwsgierig geworden naar onze producten en onze ecologische missie? Neem dan een kijkje op: www.enjoycandelis.com