5 redenen om te kiezen voor sojakaarsen

5 redenen om te kiezen voor sojakaarsen

 

Wil jij ook een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving? Dat kan door te kiezen voor het branden van sojakaarsen. Na het lezen van deze blog ken jij alle redenen om te kiezen voor sojakaarsen.

De meeste kaarsen worden gemaakt van paraffine was of een mengsel van paraffine en soja. Paraffine is een restproduct dat overblijft bij de verwerking van aardolie. De belangrijkste reden om te kiezen voor paraffine was is, dat deze was een goede geurverspreiding geeft, doordat deze was veel geurolie kan vasthouden. Een nadeel van paraffinekaarsen is dat deze minder schoon branden, minder branduren hebben en bij morsen vlekken achter laten. Een alternatief voor deze problematiek zijn sojakaarsen.

Wat zijn sojakaarsen?

Sojakaarsen worden gemaakt van een plantaardige was, namelijk soja was. Deze was wordt gemaakt van de olie van sojabonen. Na het oogsten worden de sojabonen eerst schoongemaakt, daarna laten ze de bonen barsten en vervolgens worden ze gepeld en tot vlokken gerold. Hierna wordt de olie uit de vlokken gehaald en gehydrogeneerd. Dit proces zet een deel van de vetzuren in de olie om van onverzadigd naar verzadigd, waardoor soja was ontstaat. Het deel van de sojaboon dat overblijft, wordt gebruikt als veevoer.

jumpstory download20200917 144426 1

 

Waarom kiezen voor een sojakaars?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor sojakaarsen. Hieronder zet ik de 5 belangrijkste redenen op een rijtje om te kiezen voor sojakaarsen.

1. Duurzame grondstof

Sojabonen worden op heel veel plekken in de wereld verbouwd, ook in Europa en Amerika. Aangezien sojabonen iedere keer opnieuw gezaaid en geoogst kunnen worden, wordt dit gewas beschouwd als een duurzame en hernieuwbare grondstof. Soja was is volledig ecologisch, milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Tevens is de was 100% plantaardig. De soja was die door Candelis gebruikt wordt, is afkomstig uit Noord-Amerika en hiervoor zijn geen regenwouden gekapt en ook is de sojaboon niet genetisch gemanipuleerd. Ook worden er geen bestrijdings-middelen gebruikt bij het telen van sojabonen.

2. Branden 30-40% langer en branden volledig op

Sojakaarsen branden 30-40% langer dan paraffinekaarsen. Dit komt doordat soja was langzamer smelt en je hierdoor langer met een kaars doet. Ook brandt een sojakaars volledig op. Om een sojakaars volledig op te laten branden, is het belangrijk dat je de eerste keer de kaars 3 uur brandt totdat de gehele bovenkant gesmolten is. Brand de kaars nooit langer dan 3-4 uur achter elkaar. Op deze manier houdt de kaars zijn geheugen vast en kun je extra lang genieten van je kaars.

3. Nauwelijks roet en CO2 uitstoot

Sojakaarsen branden schoner en stoten tijdens het branden nauwelijks roet en CO2 uit. In onze kaarsen worden ecologische lonten gebruikt. Ecologische lonten hebben meer last van “champignonvorming” dan de lonten die gebruikt worden bij paraffinekaarsen. Ook worden er dikkere lonten gebruikt dan bij paraffinekaarsen, omdat soja was moeilijker brandt. Het is daarom belangrijk om elke keer voor het branden van je kaars de lont te trimmen op 0,4 cm. Het gebruik van soja was in combinatie met een ecologische lont zorgt ervoor dat de kaars minder walmt.

4. Makkelijk op te ruimen met water en zeep

Soja was is een natuurlijke grondstof, die biologisch afbreekbaar is. Daarom is soja was ook makkelijk met water en zeep te verwijderen als je gemorst hebt. Ook kan kleding met een vlek gewoon in de wasmachine gestopt worden en gaat de vlek er na het wassen vanzelf uit.

5. Minder allergische reacties en goede geurverspreiding

Soja was heeft een lager smeltpunt dan paraffine was. Hierdoor verbrandt de geurolie niet en wordt de geur snel en makkelijk verspreid.  Ook heeft soja was een neutrale geur en geeft geen petroleumgeur af tijdens het branden, waardoor minder geurolie nodig is en de geur natuurlijker ruikt. Candelis gebruikt natuurlijke geuroliën zonder giftige toevoegingen, geschikt voor het gebruik in soja was. De combinatie van een ecologische grondstof en natuurlijke geuroliën creëert een sojakaars, die brandt zonder de uitstoot van gifstoffen. Daarom worden onze kaarsen vaak ook goed verdragen door mensen met allergieën.

Het gebruik van soja was heeft veel voordelen t.o.v. de veel gebruikte paraffine was. Soja was is duurzaam, brandt 25-40% langer, brandt volledig op, nauwelijks roet en CO2 uitstoot, is makkelijk uitwasbaar, heeft een goede geurverspreiding en geeft minder allergische reacties. Alle kaarsen van Candelis zijn gemaakt van soja was en natuurlijke geuroliën. Voor iedereen is er een keuze uit ons mooie assortiment. Door het branden van sojakaarsen leveren we een bescheiden bijdrage aan een duurzamere samenleving.

soybeans 2039642 1920